HUN :// Az együttesről

A THReNSeMBle első fellépésére 2008-ban a Bartók Fesztivál keretében került sor, ahol fiatal magyar zeneszerzők műveit adták elő. Az akkor még zömében zeneakadémiai hallgatókból álló együttes a sikeres koncert után úgy döntött, a jövőben is szeretne együtt zenélni. Az eltelt év során így további darabokat mutattak be zeneszerző hallgatók, valamint az utóbbi években végzett zeneszerzők terméséből. Elsődleges céljuk az, hogy folyamatos kontaktusban legyenek a legfiatalabb generáció zeneszerzőivel, és kompozícióikat különböző események keretében mutassák be.

 

A THReNSeMBle nevéhez számos mű hazai és külföldi bemutatója fűződik (pl. Tornyai Péter, Gryllus Samu, Rafal Zapala, Marian Lejava, Dargay Marcell stb.) Az együttes mutatta be Magyarországon először Csapó Gyula Parmi les Blancs et Noirs...at...Intervals...from the Cabin, Georg Friedrich Haas tria ex uno és Sextet, Yannis Kyriakydes paramyth (088) című művét. 2014-ben Louis Andriessen, Richard Ayres és Michel van der Aa, 2015-ben pedig Philippe Manoury és Matthias PIntscher kompozícióit fogják először játszani hazánkban. Ezt a sort folytatjuk 2016-ban, amikor Toshio Hosokawa és Krzysztof Penderecki kamaraműveit játsszuk a BMC-ben.


Az együttes 2009 óta fellépett többek között a szegedi Vántus István Kortárszenei Napokon, az MTA Dísztermében megrendezett Szlovák-Magyar esten, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Alma Mater és Doktorandusz koncertjein (Francia Intézet, Régi Zeneakadémia), a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztiválon, valamint pozsonyi és kassai koncertek keretében mutatta be. 2010-ben és 2017-ben a szombathelyi Bartók Fesztivál és Szeminárium zeneszerzés kurzusának rezidens együtteseként dolgozott. A fesztiválon magyarországi bemutatóként játszották Csapó Gyula és Georg Friedrich Haas műveit. 2011. áprilisában részt vettek az amszterdami Gaudeamus Interpreters Competition kortárszenei előadói versenyen, valamint DVD-felvételt készítettek Gryllus Samu darabjaiból.


2012. januárjában az együttes a Művészetek Palotájában lépett fel a Mini Fesztivál keretében lépett fel, 2013-ban pedig a szlovák VENI Ensemble-vel adott közös koncertet Kassán az ISCM World New Music Days keretében, ahol nemzetközi műsorral léptek színpadra.

 

Az együttes Lengyelországban 2014 -ben debütált a Poznan tavaszi fesztivál keretében. Magyar művek lengyelországi bemutatói mellett a lengyel Rafal Zapala űj, az alkalomra íródott művét is bemutatták. Még ebben az évben holland szerzők műveit mutatják be a BMC-ben Budapesten. 2015-től az együttes az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány által szervezett nemzetközi kurzusok rezidens együtteseként is közreműködik. 2017-ben Eötvös a zürichi Tonhalleban dirigálja magyar szerzők műveit a THReNSeMBLe élén.

 

Email: Horváth Balázs (művészeti vezető): horibali@gmail.com